Ishockey-VM 2024
6 maj 2024
Tre Kronor mot guldet!
Det årliga vårtecknet och så omtyckta ishockey-VM drar snart i gång! Turneringen spelas mellan 10–26 maj och vi hoppas på att Tre Kronor tar hem guldet till Sverige igen efter en svacka på sex år. Det blir ett intensivt mästerskap med 64 matcher och många riktigt starka lag som deltar. Årets upplaga av VM spelas i Tjeckien där det ska avgöras vilka som så ärofyllt får kalla sig för världsmästare.
Hur fungerar gruppspelet?
Grupperna är uppdelade A och B med åtta lag i vardera grupper. Man möter alla lag i sin grupp en gång och poängen räknas i ett tabellformat där vinst ger 3 poäng, vinst efter förlängning ger 2 poäng, förlust efter förlängning ger 1 poäng och förlust under ordinarie tid ger 0 poäng. När alla lagen har spelat sina sju matcher går de fyra nationerna med flest poäng vidare ur båda grupperna till slutspelet.
Skulle flera lag avsluta gruppspelet på samma poäng avgörs avancemang genom inbördes möten där vinnaren i den matchen går vidare till slutspel. Om det är fler än två lag som har lika många poäng, skapas en egen tabell där poängen från de olika inbördes mötena läggs in och på så vis avgör vilka som får avancera i turneringen.
Grupperna
Grupp A får vänja sig med den stora arenan O2 i Prag under gruppspelet och grupp B inleder sitt ishockey-VM i Ostravar Aréna i Ostrava. Gruppspelsfasen håller i gång fram till den 21 maj där lagen slåss om de första fyra positionerna i tabellen. Det är nämligen så att de åtta bästa lagen går vidare till slutspelet som kommer bestå av kvartsfinaler, semifinal, bronsmatch och den stora finalen.
Grupp A
Finland, Kanada, Schweiz, Tjeckien, Danmark, Österrike, Norge, Storbritannien.
Grupp B
USA, Tyskland, Lettland, Slovakien, Sverige, Kazakstan, Frankrike, Polen.
Slutspel ishockey-VM
Kvartsfinaler
Det är under slutspelet som allt ska avgöras och en vinnare ska koras. Inledningsvis spelas kvartsfinaler som kommer avgöra vilka lag som har chans till medaljmatcherna. Lagen som placerades på första och andra plats i grupperna får fördelen att spela kvartsfinalen på arenan man hade sitt gruppspel i, medan treorna och fyrorna från gruppspelet måste resa till sin motståndares stad.
Semifinaler
Har man lyckats ta sig till semifinal är man garanterad en till match i form av bronsmatch eller final och har därmed chans att åka hem med en medalj. Vinnarna från semifinalerna går vidare till final och ska senare göra upp om att bli världsmästare. De två lagen som inte tog sig hela vägen till final kommer mötas i en bronsmatch för att spela om den sista pallplatsen och bronsmedaljen.
Bronsmatch
Tidigare under samma dag som finalen spelas kommer även matchen om bronset äga rum. I denna match får man snabbt ladda om från besvikelsen av att inte vara i final för att lyckas få med sig en medalj från mästerskapet. Likt de tidigare slutspelsmatcherna kan matchen komma att förlängas med 10 minuter om ingen vinnare har tagits fram under ordinarie tid. Det lag som gör första målet under förlängningen vinner matchen och tar därmed hem bronsmedaljen. Skulle ingen vinnare utses under förlängningen kommer matchen avgöras med en dramatisk straffläggning.
Finalen
Den stora finalen där de två bästa lagen i världen spänner musklerna en sista gång i hopp om att ta hem medaljen av allra ädlaste slag. Om finalen inte skulle avgöras under ordinarie tid, spelas en förlängning på 20 minuter som avslutas när det första målet har gjorts. Skulle det vara så att förlängningen förblir mållös kommer ännu en förlängning att sättas i gång fram tills att något lag skjutit hem guldet. Mästerskapets guldmatch kan alltså inte avgöras på straffläggning vilket är en ny regel sedan VM 2019.
Hur kvalificeras man till ishockey-VM?
Ishockey-VM delas in i olika divisioner där placering i föregående mästerskap avgör om man avancerar, stannar eller tvingas åka ned en division. De två sämst placerade lagen vid varje VM åker ned en division och ersätts av de två bästa lagen från divisionen under.
Det finns ett undantag för lag som ska arrangera nästkommande mästerskap. Detta betyder att ett lag som i vanliga fall ska åka ned en division får stanna då värdländer alltid har en plats i det mästerskap de arrangerar. Det blir då laget som slutade tredje sist som tvingas åka ned en division.
Sverige tillhör toppdivisionen som ofta kallas för A-VM. Hit hör de allra bästa lagen i världen då det inte går att avancera längre än denna division.
Nykomlingar för året
Inför årets mästerskap i Tjeckien välkomnas två nya nationer om man jämför med förra årets turnering. Storbritannien studsar tillbaka till VM efter att ha missat det ärofyllda mästerskapet året innan. Polen är mer av en främling då man inte tävlat i ishockey-VM sedan 2002, alltså 22 år. De båda nationerna hoppas på att gå långt i turneringen, men det kommer bli tufft då det är många lag som har högsta kvalitet.
Ishockey-VM i Tjeckien
Ishockey-VM och Tjeckien är en kombination vi sett förr. 2015 var senaste gången världens hockeyfantaster samlades i just Ostrava och Prag. Hemmalaget landade då precis nedanför prispallen på en fjärdeplats. Sverige fick nöja sig med en kvartsfinal där man tyvärr åkte ut mot Ryssland som tog sig hela vägen till finalen. Denna gång hoppas vi på att Tre Kronor tar sig längre än senast vi var i Tjeckien under ett VM.
När är ishockey-VM?
Första matchen av ishockey-VM 2024 spelas 10 maj då Slovakien möter Tyskland. Turneringen håller i gång fram till 26 maj då allt ska avgöras i finalen. Mästerskapet har kommit att bli ett vårtecken och startskott på sommaren då det ofta är runt denna tidpunkt på året som värmen börjar krypa fram. Har man tur kan man följa Sveriges matcher med god dryck i solen på uteserveringar som brukar ha öppnat för säsongen.
Var spelas matcherna?
Tjeckien står som värdland där matcherna fördelas i städerna Ostrava och Prag. Mästerskapet kommer endast spelas i två arenor, vilket betyder att bägge arenor kommer bevittna flertalet matcher per matchdag.
Det var inte länge sedan ett ishockey-VM arrangerades just i Tjeckien och dess två arenor i Ostrava och Prag. För nio år sedan spelades nämligen ishockey-VM 2015. Kanada gick då ur turneringen som vinnare efter en 6–1 vinst mot Ryssland. Sverige hoppas på bättre utfall denna gång då man åkte ut redan i kvartsfinalen mot just Ryssland senast VM arrangerades i Tjeckien.
O2 Arena
Arenan som firar 20 år står som värd för årets VM-final. Utöver finalen kommer även Grupp A spela alla matcher här innan gruppspelet går över till slutspel som också äger rum på O2 Arena.
Den moderna arenan tillhör det tjeckiska laget HC Sparta Praha som spelar i Tjeckiska Extraliga och kan ta emot cirka 17 500 åskådare.
Ostravar Aréna
En arena som varit med ett tag då invigningen skedde redan 1986. Fram till 2004 gick arenan under namnet ”Pàlac kultury a sportu” vilket betyder ”Kultur och sportpalatset”. I samband med en stor renovering med en kostnad på närmare en kvarts miljard kronor 2004 döptes den om till ČEZ Aréna. 2015 var det dags för ännu ett namnbyte. Denna gång till Ostrava Aréna. Namnet fick endast ett år i rampljuset innan man bestämde sig för att lägga till en bokstav för att landa i nuvarande namnet ”Ostravar Aréna”. Cirka 10 000 åskådare kan samlas i arenan på matchdag.
Var sänds ishockey-VM?
Efter år av delade rättigheter mellan SVT och Viaplay blir ishockey-VM 2024 det första där Viaplay har exklusiva rättigheter. Detta betyder att man denna gång måste ha ett abonnemang för att kunna följa turneringen.
Viaplay kommer erbjuda svenska kommentatorer samt experter som i studioformat går igenom allt en hockeysupporter kan tänkas vilja veta såväl inför som efter matcherna. Hela vårens turnering samlas enkelt på samma plattform som flexibelt går att följa via mobil, dator, surfplatta & TV.
Ishockey-VM:s historia
Historien börjar redan 1920 då ishockey-VM var en del av de Olympiska Spelen. Från och med 1930 har ishockey-VM spelats årligen som en egen turnering, med ett uppehåll mellan 1940–1946 med anledning av det andra världskriget samt 2020 på grund av coronapandemin. Turneringen spelas vanligtvis i maj månad och har blivit en härlig tradition till våren.
Fram till 1992 spelades dock inga ishockey-VM under dem år som Olympiska Spelen hölls. Undantagsfall var OS-åren 1972 & 1976 där VM spelades under samma år. Värt att nämnas är att till och med 1968 räknades OS-turneringarna som VM. Från och med 1992 spelas både OS och VM under samma år som OS arrangeras.
Vilka har vunnit ishockey-VM?
Det finns idag endast åtta nationer som ärofyllt kan kalla sig för världsmästare i ishockey. Tillsammans delar de på hela 86 guldmedaljer som delats ut under åren. De åtta vinnarna är Kanada, Ryssland/Sovjetunionen, Tjeckien/Tjeckoslovakien, Sverige, Finland, USA, Storbritannien och Slovakien.
Världsranking Ishockey
IIHF släpper årligen en rankinglista på världens hockeynationer. Med i beräkningarna för listan var de fyra senaste världsmästerskapen, 2023, 2022, 2021 och 2020, olympiska spelen i hockey 2022 samt OS-kvalet för de nationer som inte var direktkvalificerade.
Poängsystemet är upplagt så att nationerna belönas av att gå långt i mästerskapen. Guldmedaljen ger 1600 poäng och sedan skiljer det 40 poäng mellan varje placering fram till femteplatsen. För resterande positioner skiljer endast 20 poäng.
För att detta poängssystem ska vara så aktuellt som möjligt väger man även in när en nation vann ett mästerskap. Senaste mästerskapet har alltid störst betydelse och ger 100% värde, det vill säga 1600 poäng. För varje år som går sänks värdet på titeln med 25% då vinsten blir mindre aktuell för varje mästerskap som har spelats. Därför är exempelvis en guldmedalj från 2 år bakåt endast värd 1200 poäng och en för 4 år sedan ger då 400 poäng.
Topp 10 högst rankade lagen:
Kanada – 4150 poäng
Finland – 4080 poäng
Ryssland – 4050
USA – 3940 poäng
Tyskland – 3835 poäng
Sverige – 3800 poäng
Schweiz – 3775 poäng
Tjeckien – 3735 poäng
Slovakien – 3690 poäng
Lettland – 3610 poäng
Vinnarodds VM 2024
Som svensk supporter hoppas man självklart alltid på vinst men motståndet är tufft i VM. Om man ska gå på vad oddssättarna säger så är Kanada tillsammans med USA favorittippade att ta hem guldet i skrivande stund. Sverige har enligt oddsen tredje störst chans att vinna då man ligger strax bakom de två stornationerna. Se listan nedan för en rangordning av samtliga nationer som deltar i VM 2024:
Kanada 4.0
USA 4.0
Sverige 4.25
Finland 7.0
Tjeckien 8.0
Schweiz 14.0
Slovakien 28.0
Tyskland 28.0
Lettland 51.0
Danmark 101.0
Norge 151.0
Frankrike 501.0
Kazakstan 501.0
Polen 751.0
Storbritannien 751.0
Österrike 751.0
Ishockey-VM betting
Under ett så stort mästerskap som ishockey-VM är det vanligt att många sportfantaster väljer att spela på matcherna. Det finns mängder av olika spelbolag som erbjuder betting på ishockey och de arbetar hårt för att locka till sig så många användare som möjligt. Det är vanligt att spelbolagen använder sig av strategier som att erbjuda välkomstbonusar i form av matchade insättningar eller gratis spins på sina casinon.
Som man brukar säga så svänger det snabbt i hockey och mycket kan hända under en match. Det är inte ovanligt att det blir många mål vilket gör att livebetting kan vara intressant för många som följer matcherna live från soffan eller på plats. Många gånger sätter även spelbolagen ihop extra bonusar inför ett stort mästerskap som ishockey-VM. För den som söker lite extra spännande odds och högre spelgränser finns det gott om bra bettingsidor på nätet som erbjuder möjligheten att betta på alla matcher. Här kan vi tipsa om bästabettingsidorna.se som jämför olika spelbolag.
När man väljer att spela på matcher är det viktigt att spela ansvarfullt. Betting kan för vissa fungera som en extra krydda av en match eller mästerskap, men det kan även vara till problem. Man ska därför alltid spela med pengar som man har råd att förlora. Om man behöver hjälp med sitt spelande kan man vända sig till exempelvis stödlinjen som har rätt kunskaper om spelberoende.
Sverigetröja ishockey
Under mästerskap som ishockey-VM är det vanligt att svenska folket tar på sig den gula tröjan och stöttar sitt landslag. Vissa tar det steget längre och tar fram kostymer, klapphattar, och roliga utstyrslar som till vardags ligger långt in i garderoben. Det är idag vanligt att klä ut sig på Sveriges matcher och detta har blivit en del av den stora folkfesten som tillhör stora mästerskap.
När det spelas mästerskap på bortaplan kan det vara till fördel att packa med sig önskade utstyrslar hemifrån då utbudet på Sverigekläder utomlands oftast är begränsat. För att vara helt redo inför ishockey-VM kan man klicka här för att komma till Gula Väggens shop och handla allt från snygga tröjor till roliga accessoarer.
Ishockey-VM biljetter
För att köpa biljetter till ishockey-VM ska man vända sig till det internationella ishockeyförbundet IIHF som står för försäljningen av officiella biljetter. Det finns olika sorts biljetter att köpa för att tillgodose alla supportrars olika önskemål. Till exempel erbjuder de singelbiljetter med tre olika kategorier och prisklasser.
Kategori 3 biljetter till Sveriges matcher kostar mellan 415-1120kr beroende på vilken match och veckodag. De lite dyrare kategori 2 platserna har en kostnad på 510-1350kr. Kategori 1 biljetterna är de bästa platserna som går att få tag i om man räknar bort VIP-biljetterna. Om man vill sitta på dessa platser får man vara beredd att lägga mellan 700-1530kr per person. Dessa priser är baserade på Sveriges matcher i gruppspelet och kan variera om man vill se andra matcher.
Biljetter till kvartsfinalerna kostar mellan 1120-1625kr. Två matcher av kvartsfinalen kommer spelas i Ostrava och de andra två spelas i Prag, så man måste vara uppmärksam att man köper biljett till rätt match.
Semifinalerna, bronsmatch och finalen kommer alla att spelas i Prag. Dessa matcher har alltid hög efterfrågan och priserna justeras därefter. Semifinalerna går på mellan 2090-2790kr, bronsmatchen mellan 1160-1860kr och den stora finalen kostar mellan 3350-4185kr beroende på vilken kategori man vill sitta på.
Andrahandsbiljetter ishockey-VM
Vi rekommenderar aldrig att köpa i andra hand, men om man väljer att ändå köpa biljetter på detta vis kan man söka sig till svenska landslagsbiljetter, köp, byt och sälj. Det är en grupp medlemmar som säljer biljetter till varandra med strikta regler om att inte sälja för mer än inköpspris. Detta för att förhindra säljande i syfte om att gå med vinst på biljetterna. Även om de flesta säljarna är legitima, ska man ändå vara noga med att inte betala innan man får se biljetterna.
VIP-biljetter
För den som vill göra mästerskapet än mer oförglömligt finns VIP-biljetter att köpa till samtliga matcher. Det finns två olika VIP-paket att välja mellan beroende på hur mycket lyx man vill ha på sin vistelse under ishockey-VM. Det ena alternativet kallas för ”VIP Legends” där gästen får ta del av en unik hockeyupplevelse med ett exklusivt VIP-armband vilket ger tillgång till kategori 1-biljetter, en alldeles egen VIP-entré och mat i form av buffé. Priset varierar mellan 2050-6275kr.
Alternativ nummer två kallas för ”VIP Club Seats” och är det finaste av paket man kan hitta till ishockey-VM 2024. Med detta paket blir ishockey-VM en upplevelse av allra lyxigaste slag. Här ingår premiumplatser på andra våningen för att få bästa möjliga vy över planen. Fri access till hela åtta barer i arenan och högkvalitativ mat såväl före som under matchens gång är verklighet för innehavaren av dessa biljetter. Det ingår även egen VIP-entré och VIP-värd som ser till att gästen är nöjd genom hela vistelsen. Denna kompletta VIP-upplevelse kostar 2510kr på de minst efterfrågade matcherna. Vill man se finalen med VIP Club Seats får man betala 6740kr per person.
Kan man se ishockey-VM på SVT?
Nej, Viaplay Group har köpt upp samtliga rättigheter för VM vilket innebär att man endast kan följa mästerskapet från deras kanaler. På TV är det TV6 och TV10 som kommer sända många av matcherna. Alla matcher kommer finnas tillgängliga på deras streamingplattform Viaplay.
Största hockeynationerna
Medaljerna har under långa perioder suttit i ett fast grepp hos ett fåtal nationer som överlägset leder kampen om flest prispallsplatser. Kanada har sedan början av turneringen vunnit hela 28 gånger, vilket är flest av alla världens nationer. Sovjetunionen/Ryssland ligger precis bakom med 27 titlar. På tredjeplats i medaljligan finner vi Tjeckoslovakien/Tjeckien med sina 12 titlar. Sverige placerar sig strax nedanför prispallen med 11 guldmedaljer vilket är något vi hoppas ändras i VM som kommer nu i maj!
När vann Sverige VM-guld?
Sverige har länge varit en stor nation inom sporten och tagit hem guldet ishockey-VM elva gånger. Åren man har vunnit är 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006, 2013, 2017 och 2018. Det var sex år sedan Tre Kronor senast tog hem ett VM-guld och svenska supportrar hoppas nu få se den ärofyllda titeln komma hem till Sverige igen.
Hur många lag spelar ishockey-VM?
Det är idag 16st nationer som deltar i turneringen. Dessa lag delas in i två grupper som sedan trattas ned till åtta lag efter gruppspelet.
Vilka vann ishockey-VM 2023?
Kanada vann VM 2023 och är nu det enda laget i världen som har 28 guldmedaljer. Finalen spelades mot Tyskland och slutade 5–2 till världsmästarna Kanada.
Spelschema VM 2024
Maj blir en intensiv hockey-månad med hela 64 matcher som ska spelas mellan 10–26 maj. Något som är säkert är att det kommer skrivas ny historia där vi i slutet på månaden får kora en vinnare av VM 2024. Sverige kommer som minst få spela 7 matcher i gruppspelet och om man går hela vägen till final eller bronsmatch får vi se Tre Kronor spela 10 matcher under våren.
Fredag 10 Maj:
16.20 Slovakien – Tyskland
16.20 Schweiz – Norge
20.20 Tjeckien – Finland
20.20 Sverige – USA
Lördag 11 Maj:
12.20 Frankrike – Kazakstan
12.20 Storbritannien – Kanada
16.20 Österrike – Danmark
16.20 Polen – Lettland
20.20 Norge – Tjeckien
20.20 USA – Tyskland
Söndag 12 Maj:
12.20 Finland – Storbritannien
12.20 Slovakien – Kazakstan
16.20 Danmark – Kanada
16.20 Lettland – Frankrike
20.20 Österrike – Schweiz
20.20 Sverige – Polen
Måndag 13 Maj:
16.20 Norge – Finland
16.20 USA – Slovakien
20.20 Tyskland – Sverige
20.20 Schweiz – Tjeckien
Tisdag 14 Maj:
16.20 Danmark – Norge
16.20 Kazakstan – Lettland
20.20 Kanada – Österrike
20.20 Polen – Frankrike
Onsdag 15 Maj:
16.20 Tjeckien – Danmark
16.20 Tyskland – Lettland
20.20 Slovakien – Polen
20.20 Schweiz – Storbritannien
Torsdag 16 Maj:
16.20 Finland – Österrike
16.20 Kazakstan – Sverige
20.20 Kanada – Norge
20.20 USA – Frankrike
Fredag 17 Maj:
16.20 Tyskland – Kazakstan
16.20 Storbritannien – Danmark
20.20 Tjeckien – Österrike
20.20 Polen – USA
Lördag 18 Maj:
12.20 Danmark – Schweiz
12.20 Lettland – Sverige
16.20 Kanada – Finland
16.20 Tyskland – Polen
20.20 Tjeckien – Storbritannien
20.20 Frankrike – Slovakien
Söndag 19 Maj:
16.20 Norge – Österrike
16.20 USA – Kazakstan
20.20 Slovakien – Lettland
20.20 Schweiz – Kanada
Måndag 20 Maj:
16.20 Storbritannien – Norge
16.20 Sverige – Frankrike
20.20 Finland – Danmark
20.20 Kazakstan – Polen
Tisdag 21 Maj:
12.20 Österrike – Storbritannien
12.20 Frankrike – Tyskland
16.20 Kanada – Tjeckien
16.20 Lettland – USA
20.20 Finland – Schweiz
20.20 Sverige – Slovakien
Torsdag 23 Maj:
16.20 Kvartsfinal 1
16.20 Kvartsfinal 2
20.20 Kvartsfinal 3
20.20 Kvartsfinal 4
Lördag 25 Maj:
14.20 Semifinal 1
18.20 Semifinal 2
Söndag 25 Maj:
15.20 Bronsmatch
20.20 Final
Läs om andra stora mästerskap här:
Innebandy-VM
Fotbolls-EM
Handbolls-EM
Fotbolls-VM
#gulaväggen #allaskamed
Foto: Henric Wauge